Monday, April 6, 2015

Jungle trek, jungle trek.... in Bukit Lawang

Een van de oudste en grootste nationale parken van Indonesië, het Nationaal Park Gunung Leuser in Noord Sumatra, herbergt verschillende grote dieren; de Sumatraanse tijger, de Aziatische olifant, de Sumatraanse neushoorn en natuurlijk de orang oetan. Deze laatste kan gemakkelijk worden gespot tijdens een wandeling van ongeveer drie uur door het regenwoud bij Bukit Lawang, een dorp op de rand van het oerwoud op 5 uur rijden van de miljoenenstad Medan.

 












Trekking
Met een lokale gids vertrek je vanuit het hotel direct richting oerwoud. De wandeling begint met een behoorlijke klim door een kleine rubberplantage waar Thomas Leaf apen je al verwelkomen. Niet veel later passeer je de offieciele grens van het park. Het blijft klimmen en dalen in het bos en als het heeft geregend is alles een beetje glibberig. Onderweg kom je grote woudreuzen tegen van meer dan 40 meter hoog. De toppen zijn meestal niet te zien door het dikke bladerdak, maar de voeten van de bomen met hun enorme wortels zegt al genoeg; dit moeten giganten zijn.

Natuurlijk zijn de blikken gericht op hogere plekken in de bomen, daar waar de orang oetans zich schuilhouden. Een nest, een paar vruchtenschillen, alles wijst er  volgens de gids op dat de dieren in de buurt zijn. De lokale gids wijst ondertussen ook af en toe op de grond, waar enorme mieren, soms prachtige vlinders en verschillende keversoorten zitten. Die zou je bijna vergeten, want het gaat tenslotte om de mensapen. Tijgers, olifanten, neushoorns en andere katachtigen krijg je tijdens deze korte wandeling niet te zien. Daarvoor moet je een trektocht van 3 dagen maken. En dan nog is de kans HEEL klein.

De gids heeft een goede neus voor orang oetans, hij spot al snel een vrouwtje met jong. Voorzichtigheid geboden, want ze beschermt haar jong goed en houdt mensen op alle mogelijke manieren op afstand, ook met geweld als het moet. Het jong hangt, klimt en slingert aan takken, terwijl moeder alles goed in de gaten houdt. Prachtig!

Via allerlei kleine paadjes, soms steil naar beneden lopend, kom je uiteindelijk weer bij de bewoonde wereld uit.



Voedertijd
Wil je niet trekken, maar toch de orang oetangs zien? Elke ochtend tussen 8.00 en 8.30 is het voedertijd op een platvorm in het bos. Een gids neemt je mee naar deze plek waar parkrangers de dieren verschillende soorten fruit voeren.

Tubbing
In de middag kun je nog een heerlijk tochtje maken met een autoband op de Bohorok Rivier; ‘tubing’ heet dat. Je achterwerk hangt in het water,  de banden zijn aan elkaar gebonden en zo dobber je over de rivier naar het plaatsje Bohorok. Het gaat allemaal niet zo snel en dat geeft je de mogelijkheid om heerlijk rond te kijken. Tijdens de terugtocht met de lokale bus ben je de grote bezienswaardigheid voor de lokale passagiers  met je natte pak.

Kindertehuis

Vanuit hotel Bukit Lawang Cottage is het een korte wandeling langs rubberbomen naar het kindertehuis van Saskia en Itho. Het tehuis valt op door de vrolijke kleuren en bijzondere attributen buiten. Je kunt hier een wat drinken en even rondkijken. Een aantal kinderen woont  permanent in het tehuis. Anderen komen elke dag om lessen te volgen. De kinderen leren om op eigen benen te staan onder begeleiding van de bedenkers en de bouwers van het tehuis, Saskia en Itho. Je kunt ook langer blijven. Saskia heeft meestal wel plaats voor een paar vrijwilligers.



Wil je ook op avontuur in het oerwoud bij Bukit Lawang? Indotracks kan een verblijf met activiteiten voor je organiseren.

Nettert Smit/ april 2015
http://www.Indotracks.nl



No comments:

Post a Comment