Friday, May 1, 2015

Boekrecensie: De schaduw van Tambora; de grootste natuurramp sinds mensenheugenis



De schaduw van Tambora; de grootste natuurramp sinds mensenheugenis; Philip Dröge, 2015


Precies 200 jaar geleden, op 10 april 1815, vond de grootste vulkaanuitbarsting uit de recente wereldgeschiedenis plaats: op het eiland Sumbawa in het oosten van het huidige Indonesië. De vulkaan Tambora knalde toen letterlijk uit elkaar, waarbij de gehele bovenkant in rook opging. Er kwam zoveel vulkanisch materiaal in de atmosfeer, dat dit wereldwijd dramatische gevolgen had.
In dit boek beschrijft Dröge deze gevolgen tot in detail. Sommige daarvan liggen voor de hand, zoals verwoestingen in de directe omgeving en tsunami’s in de Indonesische archipel. Verder van huis vonden er echter gebeurtenissen plaats die veel verrassender zijn, zoals een klimaatsverandering in Europa (“het jaar zonder zomer”) en de uitvinding van de fiets. Ieder hoofdstuk in het boek vormt een verhaal op zich, gebaseerd op lokale bronnen en geschriften. Sommige onderwerpen lijken ver gezocht, maar telkens komt het verhaal weer terug bij de rode draad, namelijk de uitbarsting van de Tambora. Als lezer reis je mee op de wolk vulkaanstof, die zich langzaam over de aarde verspreid en steeds weer mens en natuur op een andere manier beïnvloedt.
Het boek is in vlotte stijl geschreven, op de rand van journalistiek en wetenschap, en vol details en beeldende anekdotes. Een feest om te lezen en een echte aanrader.

Emile Leushuis, april 2015

No comments:

Post a Comment