Friday, March 11, 2016

Boekrecensie: Nathaniels Nootmuskaat



Door: Giles Milton, 1999
Ooorspronkelijke titel: Nathaniel’s nutmeg, how one man’s courage changed the course of history

Nadat Jan Peter Balkenende in 2006 zijn fameuze uitspraak deed over de “VOC-mentaliteit”, was ieder verhaal over de VOC al snel verdacht. Ruim vòòr deze uitspraak schreef Giles Milton een interessant boek over de ‘spice-race’; de 17de-eeuwse strijd tussen Nederland en Engeland over de controle van de specerijenhandel tussen Oost-Indië en Europa. Het opvallende aan dit boek is, dat het voornamelijk vanuit het Engelse perspectief is geschreven. In een vlotte en toegankelijke stijl presenteert Milton een populairwetenschappelijk verhaal, dat deels is gebaseerd op authentieke bronnen. Hoe verder het verhaal vordert, hoe meer de Engelsen zich ontpoppen als passieve en lijdende partij in de strijd met de Nederlanders. In het verhaal positioneert Milton de Engelse held Nathaniel Courthope tegenover de ‘uber’-schurk Jan Pieterzoon Coen.
De clou van het verhaal, de belangloze opoffering van Nathaniel, die dit met de dood moet bekopen, maar die er wel toe leidt dat New York uiteindelijk in Engelse handen komt, is historisch gezien nogal discutabel. En ook de underdogpositie van de Engelsen in de tweede helft van de 17de eeuw lijkt, gezien de verhoudingen in Europa, ongeloofwaardig. Maar toch is dit een vermakelijk en verhelderend boek, geschreven vanuit een ander perspectief dan wij in onze Nederlandse geschiedschrijving gewend zijn. Een aanrader wanneer je meer wilt weten over de vroege geschiedenis van de VOC en de relatie met de Banda-eilanden.

Banda-eilanden bezoeken? Indotracks kan dit voor je organiseren. Voor meer informatie, klik hier. Of neem contact met ons op via info@indotracks.nl.

Emile Leushuis,
maart 2016

No comments:

Post a Comment